Napfény, víz, homok

Kellemes élmény a tiszai fürdőzés, kellő óvatosság mellett nem csak a kiépített strandokon lehet fürödni, hanem mindenhol, ahol nincs tiltó tábla.

Rakamazon, Tiszalökön, Tiszadobon és Ti-szadadán nagyobb kiterjedésű homokos strandok találhatóak. Nyáron a parton több helyen büfé és táborozóhely működik. Ingyenesen látogatható Tiszadob és Tiszadada szabadvízi strandjai. Hatalmas füves napozók, szabadtéri zuhanyzók, bevásárló- és vendéglátóhelyek élelmiszerüzletet és éttermet is talál itt az ide érkező. A strandok egyben rendezvények helyszínei is.

A tiszalöki fizetős partszakaszt gyerekes családoknak ajánlott. Lehetőség nyílik vízi bicikli, kajak és kenu bérlésére, a sportot kedvelők pedig a homokos focipályán hódolhatnak szenvedélyüknek. A strand közelében étterem és büfék működnek.

A tiszadobi holt-Tisza partja nyugodt kikapcsolódást kínál a természetkedvelő turistáknak. A homokpados, biztonságos szabad strandra háziállataikat is vihetik az utazók.

Két keréken – fedezzük fel a Tiszát kerékpáron!..

Kerékpáron is bejárhatóak a Tisza-parti települések – aki rászánja magát a kétnapos túrára, garantáltan felejthetetlen élményben lesz része. A túrát ma már szinte végig kiváló kerékpárúton lehet megtenni, menet közben a gátat mint kilátót használhatjuk a természet megfigyelésére.

A kerékpártúrát csónaktúrával is kombinálhatjuk, hiszen a biciklit kompon vagy kishajón is lehet utaztatni. A Tisza-gáton erőnléti edzések és speciális felszerelés nélkül is kerékpározhatunk. A tóhoz saját kerékpárt sem fontos vinni, hiszen a túraközpontokban bérelhetünk is teljes felszereléssel, bukósisakkal és gyereküléssel.

Tisza-parti kerékpártúra-útvonal:

Nyíregyháza – Tokaj 30 km
Gávavencsellő – Tiszadob 62 km

Fesztiválok

A térségben számos gasztronómiai rendezvényt szerveznek évről-évre a települések, elsődlegesen a helyi termékekre, adottságokra építve: Gávavencsellőn minden nyáron megrendezik a Krumplifesztivált. A környékbeli falvak híres szabolcsi burgonyatermesztési körzetnek számítanak, a piacon igen keresett a gávai, a vencsellői, a balsai krumpli, s a belőle készült ételspecialitások ugyancsak közkedveltek.

Balsán nyaranta Szárnyas-Hal Fesztivált rendeznek, mely gasztronómiai kínálatában számos remek tiszai hal- és vadétel kerül terítékre.

Októberben Rakamaz a házigazdája a Jonagold Fesztiválnak, mely a 3 ezer hektáron termelt 9 ezer tonna almának az ünnepe. A rendezvényekre érkező vendégek a kiváló gasztronómiai kínálat mellett megkóstolhatják a szabolcsi gyümölcspálinkákat és az egyedülálló rakamazi almasört.

Tiszalökön Halfesztivállal várják a vendégeket, Tiszavasvári a híres öhöm-főző fesztivállal várja a gasztroturistákat.

Fesztivál az almasör, pálinka, hal, öhöm, krumpli tiszteletére

Néhány ajánlat

Strandok

Rakamazon, Tiszalökön, Tiszadobon és Tiszadadán nagyobb kiterjedésű homokos strandok találhatóak.

Két keréken

Kerékpáron is bejárhatóak a Tisza-parti települések – aki rászánja magát az egy-kétnapos túrára, garantáltan felejthetetlen élményben lesz része.

Fesztiválok

A Tisza-parti túrák tervezésénél érdemes tájékozódni az aktuális programokról, kulturális és gasztronómiai rendezvények időpontjáról!

Zene

A komolyzene kedvelői részére a tiszadobi Andrássykastélyban nyaranta Nemzetközi Zongorafesztivált rendeznek.

Hagyományőrzők

Tavasztól őszig a hagyományőrzők programjai,  Szabolcstól Rakamazig – tökéletes kikapcsolódás a gyönyörű környezetben.

Motorosok

Minden év augusztusában rendezi Motoros Találkozóját a Black Dragon MC Hungary a Rakamazon a tiszaparton.